Vinterklar Banner (1)

HAR DU EN
VINTERKLAR BIL?

Se vores gode råd her

Vinterklargøring af bilen

Dagene bliver kortere, og det bliver koldere udenfor. Så småt finder du vinterjakken og huen frem fra gemmerne, og så er du klar til vinteren. Men er din bil vinterklar?

Har du husket hjulskifte, en god isskraber i bilen og så fremdeles? Følg vores gode råd til vinterklargøring af bilen, og kør vinteren sikkert i møde uden problemer.

Har du brug for assistance til at gøre din bil vinterklar, står vi altid klar til at hjælpe. Du kan enten kontakte os eller booke en tid på vores værksted.

Vil du høre mere om vinterklargøring af din bil?

Spørg endelig - udfyld felterne herunder.

Dine data bliver kun brugt i forbindelse med testkørslen af Hyundai i10. Vi opfordrer dig til at læse hele vores privatlivspolitik.

Tjekliste til vinterklargøring af bilen

Når vinteren og kulden står for døren, forhøjes risikoen for bilulykker og uheld. Især hvis man ikke har gjort sin bil vinterklar. Det behøves heldigvis ikke at tage lang tid. Her er vores tips og gode råd til vinterklargøringen af din bil her.

Skift til vinterdæk

Så snart temperaturen rammer 7 grader, er det tid til at tænke på hjulskifte. For det er ikke kun på snebeklædte veje, at vinterdæk virker bedst, men også på en vintervåd vej virker de bedre, end sommerdæk gør. Vinterdæk er lavet af en anden gummiblanding, som gør, at de står bedre fast på vejen, når der er lav friktion. Hvis man i stedet venter på, at den første sne falder, vil der traditionelt være endnu længere køer på værkstederne.

Tjek dit batteri

Du kan som regel nøjes med et batteri, der er halvt opladt, men om vinteren kræves der mere af batteriet – for eksempel til opvarmning, lys, elruder, vinduesviskere m.m. Vinterkulden er dog den, som er mest hård mod bilens batteri. Dette betyder, at rigtig mange bilejere hver vinter må tilkalde vejhjælp for at få liv i bilen.

Kontrollér spændingen på batteriet

For et par hundrede kroner kan du købe en batteritester, som viser dig, hvor meget dit batteri er opladet. På den måde kan du løbende holde øje med batteriet, så det ikke pludselig går dødt. Et batteri har normalt en levetid på mellem 3 og 5 år – afhængig af kørselsmønsteret.

Rengør kablerne

Det er også en god ide at rengøre kabelforbindelserne til batteriet og evt. snavs på polerne - det kan fjernes med lunkent vand. Du kan med fordel samtidig tjekke, at kablerne sidder fast.

Skift til frostsikker sprinkler-, bremse- og kølervæske

Sørg for, at din sprinkler-, bremse- og kølervæske er frostsikker, helst helt ned til minus 25-35 grader. Hvis du skal køre bilen til skisportssteder eller andre lande, hvor det er meget koldt, skal du bruge en sprinklervæske, hvor der udtrykkeligt står, at den kan anvendes ved lave frostgrader. Endnu vigtigere er en frostsikret kølervæske. I bilens instruktionshæfte står der, hvilken type kølervæske du skal bruge. Det er meget vigtigt, at du vælger den rigtige type væske for at undgå at skade motoren. Hvis kølervæsken fryser, så udvider væsken sig, så slanger, køler og motorblok revner, hvilket kan blive en dyr fornøjelse. Derfor bruger en vinterklar bil frostsikre væsker.

Tjek dine vinduesviskere

Sørg for at gennemgå bilens vinduesviskere. Efteråret og vinteren kan være en speciel hård tid for gummien på viskerbladene. Med gamle og dårlige vinduesviskere, kan du hurtigt komme til at køre i blinde i snevejr til fare for alle. Du kan enten rengøre dine viskerblade ved hjælp af rengøringsmiddel eller vælge helt at udskifte dem, hvis de er blevet for gamle og slidte. Husk også at tjekke, at bilens sprinklerdyser er rene. Du kan evt. bruge en knappenål til forsigtigt at rense dysen med, så der er fri passage for sprinklervæsken.
Med en Webasto bilvarmer kommer du altid afsted i en behageligt, tempereret bil. Du slipper desuden for koldstart af motoren, og at bilen ikke skal varme op på de første kilometer i de kolde måneder.

Få bilen rustbeskyttet

Rust er bilens værste fjende, og rust og vinter går hånd i hånd. Derfor er en rigtig god idé at give bilen en rustbehandling før vinterens komme. Kombinationen af vejsalt, snavs og vand kan gøre rigtig stor skade på karrosseri, hjulkasser og dørpaneler. Er bilen 3-4 år, skal du være særlig opmærksom på rustfaren. Rusten kommer indefra og nedenfra – og ofte er der ingenting at se, før skaden er sket. Bestil en tid til en undervognsbehandling, så bilen er forberedt på strabadserne. Læs mere her.

Overvej en Webasto bilvarmer løsning

Med en bilvarmer-løsning kan din bil stå stille og roligt og opvarme kabinen til en behagelig stuetemperatur. Udover den åbenlyse temperaturkomfort vil du også opleve isfri ruder og en motor, der er forvarmet til driftstemperatur. Med en app-løsning til din telefon, kan du endda sidde indenfor og igangsætte hele opvarmningsprocessen eller automatisere bilvarmen, så den altid er lun om morgenen. Drop unødvendig tid på is-skrabning, kolde fingre og slitage på motoren.

Ryd op i bilen

Udover den behagelige følelse af at træde ind i en pæn og ryddelig bil, så minimere en ren og rydelig bil også fugt, som samler sig i blandt andet blade, aviser og andet skrammel. Tøj, tæpper og lignende suger fugt og er med til at dugge ruderne og skabe et dårligt indeklima. Tag måtterne ud, bank dem, og giv alle sæderne en tur med støvsugeren. Tjek alle sidelommer, handskerum og andet for skrald.

 Vinterdæk i udlandet

Selvom Danmark ikke har nogen decideret lov om vinterdæk, er der lovkrav omkring brugen af vinterdæk i flere europæiske lande. I nogle lande er vinterdæk obligatoriske i særlige perioder, og i andre lande skal man sikre sig med vinterdæk, når der er vinterføre. Uanset om man skal nord eller sydpå, så er det en god ide at kontrollere de forskellige landes regler på området, inden man kører afsted. Uanset vintervejr er der krav om vinterdæk i følgende lande: Sverige, Østrig og dele af Italien - herunder Aostadalen.

Fem fordelagtige ting at have i bilen om vinteren:

Om vinteren må man godt låne spejdernes motto: Vær beredt.

Her er nogle få ting, som kan gøre hele forskellen – både inden kørslen, men også når du først er løbet tør for batteri eller sidder fast i dyb sne.

  • Is-skraber: Billig investering, der sikrer et ordentlig udsyn. Vigtigt for både din og andres sikkerhed.
  • Tæppe og vanter: De fylder ikke meget og kan gøre en stor forskel, hvis du skal vente på vejhjælp i en kold bil uden strøm.
  • En lille skovl: Hvis uheldet er ude, og du sider fast i sne, kan man i de fleste tilfælde grave sig fri med en skovl.
  • En powerbank: Hvis man sidder fast og skal ringe efter hjælp, vil det være irriterende, hvis mobilen er løbet tør for strøm.
  • Startkabler:  Så kan du enten give eller modtage strøm fra en anden bil. Husk, at den bil, der giver strøm, skal være slukket/stoppet. Sæt altid plus til plus og minus til minus.